Wat missen we

Blog | 17-06-2015Jaap Ophoff

Geschreven door Jaap Ophoff vanuit Oeganda

We gaan vanuit Nederland iets halen in Oeganda. Sterker nog, vanuit de luxe Zwolse context met allemaal grote kerken van duizend of zelf twee-, drie- of vierduizend leden. Wat missen we dan dat we naar Oeganda moeten om iets te ontvangen wat we niet hebben of kennen? Ik ben benieuwd.

Deze vraag stel ik vanuit nieuwsgierigheid en het besef dat we niet alles in huis hebben. Er ontbreekt gereedschap in onze christelijke koffer. Het praktische gereedschap: hoe doe je het nu in de praktijk? We willen wel, voelen ons misschien tekort schieten, maar weten niet hoe het moet of kan.

Geïsoleerd

Ik voel aan m'n theewater dat het onder andere draait om hoe wij onze agenda invullen en ons leven delen. Dat zijn voor ons Nederlanders heel lastige dingen. Onze agenda wordt namelijk voor ons ingevuld. En onze muren zijn te dik en geïsoleerd om te kunnen delen. Onze voordeuren zitten hermetisch op slot en de tuin is gebarricadeerd met schuttingen. Als het tegenzit aan drie zijden. 

Een derde punt is: hoe is onze relatie met geld en bezit? In welk teken staat ons leven? Ik denk dat ik op deze punten, agenda, huizen en geld/bezit veel ga ontvangen. 

Verrassing

En dan heb ik het nog niet over wat God wil laten zien als verrassing. Wat ik niet verwacht, maar wat hij belangrijk vindt om mij te laten zien. In deze blog schrijf ik wat ík bedenk. Maar waar gaat God mij bij stil zetten?

Jaap Ophoff neemt deel aan de voorgangersreis van Tear.