Water drinken uit de goot

Blog | 17-10-2016Nath Fauveau

‘Iedereen hier is alles kwijt. Mensen hebben alleen nog de kleren die ze aan hebben. Ze slapen in kerken en scholen op stukken karton.’ Het is een van de eerste dingen die Jean-Pierre ons vertelt als we hem ontmoeten in Les Coteaux.

‘Toen de orkaan op onze stad begon te beuken, was dat heftig. We hadden niet gedacht dat de storm zo hevig zou zijn. Mensen vluchtten, kinderen huilden en er vloog van alles rond. De meeste mensen hadden geen tijd om iets mee te nemen toen ze gingen schuilen. Ik was in de kerk. We hadden een evenement voor jongeren, maar ik ben terug gerend naar huis om de map te pakken waar onze identiteitspapieren in zaten. Ik heb nog nooit zo’n storm meegemaakt.’

Niet veilig

Jean-Pierre woont in een wijk bij de kust. Door die wijk liep een belangrijke weg die de wijk verbond met het centrum van de stad. Je kunt nu niet eens meer zien dat die weg er ooit geweest is.

Ik zie geen watervoorziening, maar er zijn wel mensen bezig eten te koken en kleren te wassen. Ik vraag waar het water vandaan komt. ‘We haalden dat bij een watertank tien minuten verderop. Maar de tank is beschadigd door de storm, we kunnen daar ons water niet meer halen.’ Dat betekent dat de mensen aangewezen zijn op rivieren en beken. Dat water is niet veilig.

Ik zag met eigen ogen hoe een oudere vrouw water uit de goot schepte. Ik kon alleen maar hopen dat ze het tenminste zou koken. ‘Mensen beginnen te klagen over buikpijn en diarree,’ zegt Jean-Pierre. Ik weet uit de officiële rapporten dat er minstens zes gevallen van cholera zijn in deze stad. Als er niet snel iets gedaan wordt, kan er zo een grote uitbraak komen.

Geen geld om te herbouwen

Een van Jean-Pierres buren, Pierre Cameau, had twee huizen van baksteen, hout en golfplaten. Beide huizen zijn ingestort. Verderop woont een buurman met een huis van beton. Dit is grotendeels intact. Maar alleen mensen met geld kunnen zo’n huis bouwen. Gelukkig heeft de eigenaar van dat huis de familie Cameau tijdelijk onderdak geboden. ‘Ik zal nooit geld hebben om mijn twee huizen te herbouwen,’ zegt Cameau, ‘maar ik ga er wel één bouwen, ik heb geen keus. Als uw organisatie ons kan helpen. We hebben cement nodig, zand, gereedschap…’

Onderdak, cholerapreventie, veilig drinkwater, voedsel, kleren…de behoeften zijn groot en zo veel mensen vragen om hulp, het is moeilijk om je niet ontmoedigd te voelen hier. Maar de weerbaarheid van de Haïtianen, die hun leven weer oppakken na iedere ramp, is verbazingwekkend.

Nath Fauveau is medewerker van Medair en maakt deel uit van een team dat afgelopen week de noden in Haïti inventariseerde.

Foto: Medair

Meer over het project