'We hebben dit voedsel hard nodig'

Verhaal | 01-02-2016Caspar Waalewijn

Hajj Hawas Ambose is dorpsoudste in Dhebiti. Dat ligt in het district Fantale, waar met steun van Tear voedsel wordt uitgedeeld. Hij vertelt:

‘Dit is het tweede jaar dat er geen regen is gevallen en de situatie is moeilijk. Vorig jaar hebben we van de regering voedsel gekregen voor zes maanden, maar dat was niet genoeg. We waren gedwongen koeien te verkopen. Het vee is onze voornaamste inkomstenbron, hoewel sommige mensen ook wat gewassen verbouwen.

Er is al veel vee gestorven en een deel hebben we verplaatst naar andere gebieden op zoek naar voer en water. Als de situatie niet verbetert, zal het nog erger worden voor ons. Op dit moment moeten we de dieren bijvoeden, omdat er niets te grazen valt.

Dorpsoudste Hajj Hawas Ambose vertelt over het water- en voedselgebrek in zijn dorp

Afhankelijk van regen

De overheid brengt ons soms wat veevoer, bijvoorbeeld hooi van teff, Ethiopisch graan, of droge bladeren van de suikerplantage. Hier in de buurt zijn we volledig afhankelijk van regen, want we hebben geen rivier of vijver.

Er is een waterput met een pomp, ongeveer een uur lopen van hier. Maar het water is te zout geworden. Je mag het eigenlijk niet meer drinken, anders krijg je het aan je nieren. Maar we gebruiken het toch, omdat we geen alternatief hebben. Soms komt de overheid water brengen en dan worden er wat tanks gevuld, zodat de mensen water kunnen halen.

We hopen dat de voedseldistributies doorgaan. Want we hebben dit voedsel hard nodig.'

Tear voert actie voor Afrika in samenwerking met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster.

Met jouw hulp kunnen wij mensen in Ethiopië helpen overleven tot de volgende oogst.

Meer over het project