"We kunnen ons alleen zo goed mogelijk voorbereiden op de moesson"

Verhaal | 31-07-2018Hannah Westra

Terwijl het in Nederland momenteel zo droog is dat we blij zijn als het even regent, leven mensen in Bangladesh sinds de start van het regenseizoen in onzekerheid. Vorig jaar zomer zorgde de moesson voor enorme overstromingen en landverschuivingen in India, Nepal en Bangladesh. Nu vormt de regen wederom een gevaar voor de ruim 700.000 Rohingya-vluchtelingen die in kampen in Bangladesh verblijven. Jacob Sarker, landendirecteur van het Tearfund-kantoor in Bangladesh, vertelt over de situatie en risico’s voor de Rohingya.

Sarker houdt zich bezig met het landenstrategieprogramma in Bangladesh en coördineert contacten met de overheid, lokale partners en andere donors. We stelden hem vijf vragen.

1. Je was recent in de vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar. Wat zag je?

“Ik kom sinds de start van de Rohingya-crisis in de kampen in Cox’s Bazar. De laatste keer viel me op dat mensen meer gewend raken aan hun situatie. De sfeer is stabieler, en kinderen spelen en lachen weer. Maar er is ook nog steeds veel onzekerheid. Door het regenseizoen veranderen dingen snel. Alles is modderiger, op een aantal plekken zijn toiletten kapotgegaan en wegen zijn slechter begaanbaar. Daardoor wordt het voor veel mensen moeilijker om zich te verplaatsen."

Mensen leren gevaar signaleren zodat ze op tijd op de hoogte zijn van overstromingen en meteen actie kunnen ondernemen.

2. Welke risico’s zijn er tijdens het regenseizoen?

“Bij hevige regenval is de kans op aardverschuivingen groot. In het geval van grote aardverschuivingen zullen veel (tijdelijke) huizen worden verwoest. Ook centrale (hulp)centra, toiletten en tenten lopen risico weg te spoelen. We vrezen dat de communicatie naar buiten toe moeizamer zal zijn bij overstromingen, omdat wegen slechter bereikbaar worden. Daarnaast is er een risico dat gezondheidscentra onbereikbaar worden voor zieke mensen en zwangere vrouwen.”

3. Wat wordt er gedaan om de schade zoveel mogelijk te beperken?

“We bereiden ons samen met de bewoners van de kampen voor op een mogelijke (natuur)ramp en nemen maatregelen waar nodig. Families die bijvoorbeeld op een helling of risicoplek wonen, helpen we verhuizen naar een veiligere plek. Samen bewaken, beheren en verstevigen we hellingen zodat het water niet stagneert. Daarnaast versterken en repareren we hutten zodat ze beter bestand zijn tegen hevige regenval. Indien evacuatie nodig is, zijn daar speciale plekken voor aangewezen. Ook zijn er wegen opgehoogd zodat ze niet overstromen.

Samen met onze lokale partner CCDB focussen we ons op het aanleggen en onderhouden van waterpunten en sanitair, de veiligheid van vrouwen en kinderen, het ophangen van zonnelampen bij toiletten, het ondersteunen van getraumatiseerde kinderen in kindvriendelijke plekken, de bescherming van bewoners en rampenpreventie. Mensen leren gevaar signaleren zodat ze op tijd op de hoogte zijn van overstromingen en meteen actie kunnen ondernemen.”

We kunnen ons alleen zo goed mogelijk voorbereiden door rampenpreventie en bidden dat de regen niet heviger wordt.

4. Is er een structurele oplossing voor de Rohingya-crisis?

“Er is nog geen structurele oplossing. Dat is een kwestie van politieke besluitvorming en goede internationale samenwerking; je kunt niet zelf allerlei maatregelen nemen als de overheid die niet goedkeurt. We willen niet dat mensen nog heel lang in deze situatie moeten verblijven, maar er is ook nog geen andere waardige oplossing. Ondanks de slechte en onzekere situatie in de kampen, willen mensen niet terug naar hun thuisland zolang ze niet zeker weten dat het er veilig is.”

5. Hoe ziet de komende tijd eruit?

“De komende maanden blijft het regenen. Soms heviger, soms minder. Op andere plekken zijn door de moesson al overstromingen geweest. We weten niet wat we kunnen verwachten in dit deel van Bangladesh omdat de situatie is veranderd ten opzichte van eerdere jaren. Bomen verkleinen bijvoorbeeld het risico op landverschuivingen, maar die zijn op veel plekken gekapt om plaats te maken voor hutten. We kunnen ons alleen zo goed mogelijk voorbereiden door rampenpreventie en bidden dat de regen niet heviger wordt.”

Doneren

€20,-

Voor €20,- kunnen we een gezin voorzien van een pakket met dekens en slaapmatjes.

€40,-

Voor € 40,- kunnen we een hutje van een gezin versterken.

€85,-

Voor € 85,- kunnen we één gezin toegang geven tot een toilet. Een nieuw toiletblok kost in totaal €850,-. Daar kunnen tien gezinnen gebruik van maken. 

Bidden

De moesson is een belangrijk onderdeel van ons gebed. Sarker: "Dankzij de genade van God is er nog relatief weinig schade en valt de regen tot nu toe mee. Het is enorm belangrijk dat er gebed is over de hele wereld, zodat er geen ramp binnen een ramp ontstaat." Bid je mee?

  • Bid dat hevige regenval uitblijft en mensen veilig blijven op de plek waar ze momenteel verblijven.
  • Bid dat mensen gemotiveerd blijven om zich voor te bereiden op wat nog kan komen. Bid dat ze in het geval van overstromingen en landverschuivingen weten wat er moet gebeuren zodat de schade zo beperkt mogelijk blijft. 
  • Bid dat rampenpreventie goed werkt in de kampen in Bangladesh, zoals ook al is aangetoond in andere gebieden in Azië. Bid voor vrede en rust in de kampen en dat mensen snel weer mogen terugkeren naar hun eigen thuis.

Meer over het project

Noodhulp Rohingya-vluchtelingen Bangladesh

Bangladesh (Azië)
Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig.