Welke noodhulp verleent Tear in zuidelijk Afrika?

Nieuws | 17-04-2019Tear

Sinds orkaan Idai op 15 maart 2019 een spoor van vernieling achter zich liet in zuidelijk Afrika, zijn onze partners in Mozambique en Zimbabwe meteen aan de slag gegaan om hulp te bieden. Dit hebben we tot nu toe kunnen doen dankzij jouw gift.

Het is nog steeds onduidelijk hoe groot de impact van de ramp precies is. De orkaan kostte het leven aan meer dan 740 mensen en heeft bijna drie miljoen mensen afhankelijk gemaakt van noodhulp. Maar er zijn ook mensen die op tijd konden vluchten en nu weer terugkeren naar hun huizen, of wat daar van over is. De grootste nood blijft schoon drinkwater, noodonderdak, voedsel, medische hulp, sanitatie en hygiëne, bescherming van kwetsbare groepen (waaronder vrouwen en meisjes zonder vast onderdak) en psychische begeleiding. 

Zimbabwe

De regio’s in het berggebied van Chimanimani en Chipinge in Oost-Zimbabwe zijn het zwaarst getroffen door de orkaan. Deze gebieden zijn heel slecht bereikbaar vanwege de vele rotsen en bomen die de wegen blokkeren. Tears lokale partner FACT heeft aan 6000 mensen noodhulppakketten uitgedeeld met daarin meel, olie, suiker, (gedroogde) sardientjes (kapenta), maandverband en lampen op zonne-energie. Ook worden er dekens uitgedeeld.

Hygiëne is een groot aandachtspunt, omdat veel toiletvoorzieningen zijn overstroomd of weggespoeld. Deze slechte hygiënische omstandigheden zorgen ervoor dat ziekten, zoals cholera, zich snel kunnen verspreiden. Met het oog op de langere termijn en de wederopbouw worden ook zaden voor mais en bonen uitgedeeld, zodat mensen hun eigen voedsel weer kunnen verbouwen zodra de akkers weer enigszins begaanbaar zijn.

Mozambique 

In de zwaar getroffen stad Beira is de infrastructuur weer enigszins hersteld. Gelukkig is de verspreiding van cholera gestopt door een grote vaccinatiecampagne van de overheid in samenwerking met NGO's, zoals onze partner Food for the Hungry en Medical Teams International. Onze partnerorganisatie Food for the Hungry richt zich daarnaast op het herstel van watervoorzieningen. Voorlichting op het gebied van water en hygiëne door getrainde gezondheidswerkers is hier een geïntegreerd onderdeel van. Ook worden er dekens, jerrycans, kookgerei en keukengereedschap uitgedeeld.

Foto: Eric Itin voor Medair.

Meer over het project

Noodhulp orkaan zuidelijk Afrika

Mozambique (Afrika)
Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn op 14 maart 2019 getroffen door een verwoestende orkaan. Complete dorpen verdwenen onder water en velen zijn huis en haard kwijtgeraakt. Orkaan Idai kostte honderden mensen het leven. Honderdduizenden zijn nog steeds in nood.

Help de getroffenen in zuidelijk Afrika

We zijn dankbaar voor de hulp die we tot nu toe hebben kunnen verlenen. De nood blijft echter hoog en hulp blijft heel hard nodig. Mogen we (nogmaals) rekenen op je steun?

Noodhulp in de praktijk

Verhaal | 08-01-2020 | Tear
Benieuwd hoe noodhulp in de praktijk in z'n werk gaat? Martha neemt je mee naar maart 2019...

Welke noodhulp verleent Tear in zuidelijk Afrika?

Nieuws | 17-04-2019 | Tear
Dit is wat we dankzij giften tot nu toe hebben kunnen doen in zuidelijk Afrika.

‘Er was geen ontsnappen aan’

Verhaal | 08-04-2019 | Tear
Dorpshoofd Thomas: ‘Ik zag de mensen uit mijn dorp in bomen klimmen, terwijl het land onder hun voeten overstroomde.'

Rosa Manuel: 'we hebben nog nooit een overstroming van deze intensiteit ervaren'

Verhaal | 04-04-2019 | Tear
Het dorp van Rosa Manuel werd getroffen door orkaan Idai en de daaropvolgende overstromingen. Ze vertelt haar verhaal.

Edgar Jone: ‘Zonder hulp van de rest van de wereld komen we er niet bovenop’

Verhaal | 27-03-2019 | Tear
Tears landendirecteur in Mozambique schrijft over de situatie in de getroffen gebieden.