Wie veel werkt, mag veel rusten

Verhaal | 21-10-2020Mirjam van der Vegt

Te veel to-do’s, te veel verplichtingen, te veel mensen aan wiens verwachtingen je moet voldoen. Je bent niet de enige: veel Nederlanders voelen zich opgejaagd. Als je moe bent – leer te rusten. In haar nieuwste boek De kracht van rust neemt Mirjam van der Vegt je mee langs wereldwijde inspirators die JA zeiden tegen rust midden in de chaos. Acht leefregels helpen je natuurlijkerwijs de rust te nemen – ook in deze crisistijd.

Alle ballen in de lucht houden en aan alle regels en verwachtingen voldoen: het maakt je uitgeput. Zeker in deze vreemde tijd waarin er elke dag wel iets veranderd, hoef je niet eerst ziek of burn-out te zijn voordat je doorhebt dat het zo niet meer gaat. Steeds meer mensen raken opgebrand. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. We gaan vaak te lang door omdat werken tegenwoordig meer is dan financiële zekerheid; het doet ook iets met onze identiteit.

Ook gewoon thuis in het huishouden kun je hier tegenaan lopen. Maar er is hoop: er is een middenweg. Als je het je te veel is, leer dan te rusten in plaats van met alles te stoppen omdat je denkt dat het jou niet lukt. Rusten wordt vaak gezien als de afwezigheid van werk, maar niets is minder waar. Rusten is voluit onderdeel van een dynamisch leven. Rust en werk zijn geliefden, geen vijanden.

Lees ook: Ik ben er even niet en dat is oké

Een schildpad

Een van de mooie lessen uit het boek gaat over een schildpad. Ik leerde de les van Jane Acheloi toen ik met Tear mee was naar Oeganda.  Jane groeide op al wees in een groot gezin. Er was geen geld voor een opleiding; zij moest voor haar broers en zussen zorgen. Jane had een droom die bijna onmogelijk leek. Ze wilde mensen laten opstaan uit armoede en onrecht en ooit mensen wereldwijd rondleiden door haar land. Droom verder, Jane, zou je denken.

Zolang je een visie hebt, maakt snelheid niet uit.

Jane liet zich niet van de wijs brengen door alles wat haar tegen zou zitten – ze besloot vanuit vertrouwen stap voor stap op weg te gaan. Zo bouwde ze haar eigen huis steen voor steen op en liet een muurschildering aanbrengen van een schildpad op weg naar water en een antilope op weg naar water. Haar les daarbij: as long if you have a vision, speed doesn’t matter. Zolang je een visie hebt, maakt snelheid niet uit. Jane durfde bij haar hart te blijven, ook al kwam er druk van buitenaf. Zij gaf haar visie water en besloot dat het zo snel mocht gaan als nodig was. Een antilope is misschien sneller bij het water, maar een schildpad komt er óók!

Het wonderlijke van het verhaal van Jane is dat zij eerder dan verwacht haar doelen allemaal behaalde – vanuit een rust waar we hier in Nederland nog wat van kunnen leren! Zij leidde mij rond door haar land met een glimlach die uit haar binnenste kwam. Er waren nog steeds uitdagingen genoeg, maar zij had geen haast.

Lijk jij meer op de antilope of de schildpad?
Wat als snelheid in jouw leven vandaag geen verschil zou maken; waar zou jij dan heen bewegen?

Acht rustlessen

1. Pauzes verdienen zichzelf terug gaat over het nemen van rustmomenten op de juiste tijd.
2. Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst gaat over rust nemen om je werk natuurlijk te laten groeien. Je ontdekt jouw grond.
3. Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn gaat over het goud van jouw aandacht. Wanneer je jouw ‘goud’ goed investeert, brengt het je meer rust.

Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn.

4. Schenk de wereld je waardigheid gaat over het leven vanuit je hart, waardoor je geen onnodige aandacht meer besteed aan dingen waar je toch geen invloed op hebt. Dat geeft rust. 
5. Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg gaat over jouw haalbare weg in plaats van dat je je laat dicteren door onmogelijke tijdsplanningen.
6. Van keuzevrijheid naar gehoorzame vrijheid gaat over leren luisteren naar wat je echte verzadiging brengt.
7. Kies voor nederige gewoontevorming gaat over het alledaagse leven waarin jij mensen kunt besmetten met kalmte in plaats van haast.
8. Durf onaf te zijn gaat over een leven lang leren als medicijn tegen het streven.

Het boek 'De kracht van rust'

Jij leeft intens. In de spaarzame momenten dat je met je benen omhoog ligt, vraag je je af hoe je meer rust kunt inbouwen. Hoe leef je zo dat je je energiek voelt en niet steeds het gevoel hebt dat het net teveel is. Hoe ga je van streven naar leven? In dit boek ontdek je jouw haalbare weg. Want wie veel werkt, mag veel rusten. Wanneer je de reis naar je hart maakt en kiest voor gezonde gewoontevorming rondom rust, schieten werkplezier en kwaliteit omhoog. Werkenden van wereldformaat gingen je daar al in voor en geven praktische handvatten voor iedereen die druk ervaart in zijn bestaan.

Dit boek is niet de volgende to-do lijst om af te vinken, maar helpt je een nieuwe levenshouding te ontwikkelen. Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg. Ga zitten op je luie stoel, sla dit boek open en ontdek het goede leven door middel van acht praktische en tegendraadse levenslessen.

Lees in elk hoofdstuk een motiverend verhaal van iemand die leerde rusten middenin de chaos. Deze inspirators laten zien dat je niet hoeft te wachten met rusten totdat je alles op orde hebt. Met inspiratie van rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes, bisschop Ancelimo, ontwikkelingswerker Jane Acheloi en ervaringen van Eisenhouwer, Churchill, Nelson Mandela en nog veel meer harde werkers.

De Kracht van rust - introductie op 8weekse training

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

De kracht van rust

Mirjam van der Vegt is auteur, stiltetrainer én ambassadeur van Tear. Ze geeft retraites, lezingen en trainingen rondom rust en stilte. Van de Stiltelijn werden al meer dan 50.000 boeken verkocht.

Wie veel werkt, mag veel rusten

Verhaal | 21-10-2020 | Mirjam van der Vegt
Veel Nederlanders voelen zich opgejaagd. Schrijfster Mirjam van der Vegt geeft je acht leefregels die je helpen natuurlijkerwijs de rust te nemen.

5 Stiltetips van Mirjam van der Vegt om je zomer als nieuw te beleven!

Verhaal | 04-08-2020 | Mirjam van der Vegt
De zomer is een tijd om te herbronnen en bezinnen. Dat hoeft niet per se ver weg, maar kan ook gewoon thuis. Neem deze vijf praktische stiltetips ter harte en ontdek dat wanneer...

Gods geheim in deze tijd - een nieuw ritme

Blog | 03-04-2020 | Mirjam van der Vegt
Middenin de chaos van deze tijd ligt een geheim verborgen. Het lijkt zo voor het oprapen te liggen, maar tocht lukt het weinigen om het te bemachtigen, schrijft Mirjam van der...

Wat er werkelijk toe doet

Blog | 11-11-2019 | Mirjam van der Vegt
Waarom word je soms zo gelukkig van de allerkleinst, eenvoudige dingen? Mirjam van der Vegt legt het uit.
Mirjam van der Vegt

Nederigheid als medicijn voor onzekerheid

Blog | 20-06-2019 | Mirjam van der Vegt
Stiltetrainer Mirjam van der Vegt valt het op hoeveel mensen er onzeker zijn over hun eigen kunnen. Hun zicht is gericht op anderen die het toch veel beter kunnen. Maar er is een...

Je passie volgen? Zo doe je dat!

Blog | 16-05-2019 | Mirjam van der Vegt
Mirjam van der Vegt leerde tijdens de veertigdagentijd een aantal mooie lessen over hoe je je passie volgt.