Het nummer Jerusalema van een Zuid-Afrikaanse dj en het bijbehorende dansje gaan heel de wereld over. Beelden van swingende verplegers, dokters en ander zorgpersoneel komen onder andere uit Zweden, Eindhoven, Kenia en Zuid-Afrika. Overal werkt het hoopvolle dansje aanstekelijk.

Vanwege het coronavirus gaat het zorgpersoneel door een zware periode. Het lied met het dansje zorgt bij hen voor een stukje troost en saamhorigheid. Een gevoel van: samen komen we hier doorheen.

De Jerusalema Challenge staat juist in deze zware periode als een symbool van hoop.

Waar komt het vandaan?

Het begon allemaal met Master KG, een Zuid-Afrikaanse dj die eind 2019 de beat componeerde. 'Het klonk zo spiritueel, ik bleef er maar naar luisteren. Toen belde ik mijn zus, de zangeres Nomcebo Zikode. Samen hebben we woorden gegeven aan de muziek.' Het werd een gospellied, een oproep aan God om te beschermen en de weg te wijzen. Letterlijk betekent de Zulu-tekst: 'Jeruzalem is mijn thuis.  Ga met mij, bescherm mij, laat mij niet achter.' 

De danspasjes zijn van origine afkomstig van een Zuid-Afrikaanse bruiloftsdans. Deze ging pas echt viral toen een Angolese groep jongeren de choreografie overnam en begon te dansen met borden met eten in hun hand.

Symbool van hoop

Maar toen kwam de coronapandemie en ging landen één voor één op slot. Nieuws werd beheersd door ziekte, angst en dood. Tot plots de Jerusalema Dance op de parkeerplaatsen van overvolle ziekenhuizen oppopte. 

Niet alleen in de ziekenhuizen wordt er volop gedanst. Ook beroemdheden, jongeren en vele anderen delen video’s waarin ze meedoen met de Jerusalema  Dance Challenge. Jerusalema is juist in deze zware periode een wereldwijd symbool van hoop geworden.

Benieuwd naar de dansmoves van zorgpersoneel vanuit de hele wereld? Check onderstaande video’s!