Noodhulp vluchtelingen Venezuela

Ruim drie miljoen inwoners van Venezuela zijn de grens over gevlucht vanwege de economische en humanitaire crisis in hun land (UNHCR). Toch is het ’s werelds minst besproken vluchtelingencrisis. Wat is er aan de hand en hoe komt Tear in actie?

Ondersteun vluchtelingen uit Venezuela >> 

Economische en politieke onrust in Venezuela heeft geleid tot torenhoge inflatie en een instorting van de economie. Er zijn ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en water in het land en de kwaliteit van het onderwijs gaat hard achteruit. Er is een enorme stijging van mensen met huidziekten, malaria en diarree. Tegelijkertijd hebben ziekenhuizen een tekort aan middelen om mensen te behandelen.

Veel Venezolanen zijn gevlucht naar buurland Colombia, omdat dit het land is met de meest toegankelijke grens vanuit Venezuela. Er wonen inmiddels meer dan een miljoen Venezolanen in Colombia. In 2017 waren dat er nog 300.000. Per dag steken zo’n drieduizend mensen de grens met Colombia over. De Colombiaanse overheid verwacht dat er veel vluchtelingen in hun land zullen stranden, omdat de grenzen met Ecuador en Peru strenger worden gecontroleerd. De overheid is bang voor een toename van mensenhandel, spanningen tussen Venezolanen en Colombianen en een toename van onveilige situaties.

Het werk van onze lokale partner

Tears lokale partner CORSOC is een kleinschalig project gestart waarin 500 vluchtelingengezinnen worden ondersteund (300 mannen, 800 vrouwen, 1500 meisjes en 1200 jongens). CORSOC werkt - op dit moment als enige organisatie - in de Colombiaanse stad Barranquilla, tegen de grens met Venezuela. Ze werken samen met de lokale kerk en Colombiaanse gemeenschap. De lokale kerk is aanwezig in de vluchtelingen-gemeenschappen, bezoekt hen en weet wie het meest kwetsbaar zijn en extra zorg nodig hebben.

De volgende activiteiten worden uitgevoerd:

  • Vluchtelingengezinnen krijgen vouchers waarmee ze zelf voedsel kunnen kopen in de lokale supermarkt. Hierdoor kunnen mensen zelf beslissen welk voedsel ze nodig hebben en behouden ze hun waardigheid doordat ze zelf naar de supermarkt kunnen en niet in de rij hoeven te staan voor voedseldistributie. Van een voucher kan een gezin een maand leven.
  • Gezinnen krijgen keukenmateriaal waarmee ze eten kunnen koken op een hygiënische manier en water kunnen zuiveren en bewaren. 
  • 200 gezinnen krijgen toiletartikelen zoals zeep, toiletpapier, luiers en maandverband. Dit wordt speciaal uitgedeeld aan kwetsbare vrouwen met baby’s en jonger kinderen.
  • 1000 mensen, waaronder met name kwetsbare vrouwen, kinderen en ouderen, krijgen medische hulp en medicijnen. Omdat veel Colombiaanse klinieken en ziekenhuizen geen Venezolaanse vluchtelingen willen behandelen, heeft CORSOC zelf een arts die mensen bezoekt en ernstig zieken doorverwijst.
  • De lokale kerk deelt maaltijden uit aan 120 jonge kinderen die nog niet naar school kunnen en daardoor hun schoolmaaltijd missen. Zo voorkomen ze het risico op ondervoeding vanwege te weinig of te eenzijdige maaltijden.

Bekijk ook de afleveringen die EO Metterdaad maakte bij onze partner CORSOC >>

Foto: Fotografía PlanetaJesús.

Over Barranquila

Barranquilla is een stad in het departement Atlantico en ligt tegen de grens met Venezuela. De stad heeft meer dan 1,2 miljoen inwoners en is een van de plekken waar de meeste vluchtelingen verblijven. Ze verblijven in parken, op straat en in kwetsbare buurten. Dertig procent van de vluchtelingengezinnen hebben te maken met een sterk voedseltekort. Vrouwen met jonge kinderen, meisjes, zwangere vrouwen en zieken zijn het meest kwetsbaar.

Ondersteun vluchtelingen uit Venezuela

Tears lokale partner CORSOC is een kleinschalig project gestart waarin 500 vluchtelingengezinnen worden ondersteund. CORSOC werkt - op dit moment als enige organisatie - in de Colombiaanse stad Barranquilla, tegen de grens met Venezuela. Ze werken samen met de lokale kerk en Colombiaanse gemeenschap. De lokale kerk is aanwezig in de vluchtelingen-gemeenschappen, bezoekt hen en weet wie het meest kwetsbaar zijn en extra zorg nodig hebben.

Venezolaanse Lady (21) vluchtte uit wanhoop naar Colombia

Verhaal | 02-05-2019 | Annelieke Bouman
De 21-jarige Lady ontvluchtte Venezuela en belandde in Colombia op straat. Toen ze eigenlijk niet meer kon, ontdekte ze een plek van liefde en genezing.

Uitzendingen EO Metterdaad

EO Metterdaad reisde in maart af naar Colombia om op bezoek te gaan bij onze partner CORSOC die werkt met Venezolaanse vluchtelingen. De afleveringen worden uitgezonden op NPO 2.

  • Aflevering 1 | zaterdag 4 mei 2019 (25 min) om 17.10 uur en zondag 5 mei 2019 (10 min) om 10.05 uur.
  • Aflevering 2 | zaterdag 11 mei 2019 (25 min) om 17.10 uur en zondag 12 mei 2019 (10 min) om 10.05 uur.
  • Aflevering 3 | zaterdag 18 mei 2019 (25 min) om 17.10 uur en zondag 19 mei 2019 (10 min) om 10.05 uur.
  • Aflevering 4 | zaterdag 25 mei 2019 (25 min) om 17.10 uur en zondag 26 mei 2019 (10 min) om 10.05 uur.