Veilig drinkwater voor Kigezi

Ze valt niet echt op, Doreen (13). Verlegen lach, felrode jurk, blote voeten. Een meisje als zovelen in Kigezi, Zuidwest-Oeganda. Water halen betekent voor haar een uur lang een rotspad afdalen op blote voeten. Dan de berg op, met een loodzware jerrycan op haar hoofd. ’s Avonds opnieuw. Vier uur per dag onderweg! Altijd de angst om uit te glijden of onderweg lastiggevallen te worden. En voor school blijft nauwelijks tijd of energie over. Bekijk haar verhaal in de video hieronder.

Waterproject in Oeganda

Doreen begon met het halen van water toen ze vijf jaar oud was. Samen met haar zusje Jouvllet haalt ze twee keer per dag water. 'Het is een zware onderneming. Als ik te snel loop, krijg ik pijn in mijn borst, maar voor ons is dit nodig om te kunnen overleven', vertelt Doreen. We zijn vastbesloten om de 14.000 mensen in de regio van Doreen te helpen aan schoon drinkwater, zodat ze niet meer elke dag deze tocht hoeven af te leggen. Help jij mee?

Veilig drinkwater dicht bij huis 

Onze lokale partner, de Anglicaanse kerk van Oeganda, heeft een prachtig plan: veilig drinkwater dicht bij huis voor de mensen in Kigezi. Lokale kerken en gemeenschappen worden gemobiliseerd om samen aan de slag te gaan voor hun omgeving. Ze maken waterreservoirs die regen opvangen bij huizen, scholen en kerken en ze beschermen de bronnen zodat het water schoon blijft. Daarnaast worden er slimme waterleidingsystemen aangelegd, die het water uit hooggelegen bronnen met behulp van zwaartekracht verdelen over de dorpen. Tegelijkertijd worden in de dorpen watercomités opgericht die het beheer van de watervoorzieningen op zich nemen. Een aantal mensen uit het dorp krijgt training om het onderhoud te kunnen doen.

Help mee

De giften die de Anglicaanse kerk ontvangt via Tear, helpen de samenleving om zelf waterreservoirs en -putten te bouwen, zodat ze dichter bij huis schoon drinkwater beschikbaar krijgen. Hierdoor hoeven meiden als Doreen niet meer elke dag vier uur te lopen voor veilig drinkwater om in leven te blijven. Geef daarom vandaag nog voor schoon drinkwater in Kigezi!

Headerbeeld: Marcus Perkins