Noodhulp Centraal-Afrikaanse Republiek

Duizenden mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek moesten vluchten vanwege geweldsuitbarstingen.

Vanwege geweldsuitbarstingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die begonnen in december 2013, sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht. Een coup op de regering door de Séléka-beweging in 2013 luidde een golf van geweld in tusssen deze beweging en de etnische meerderheid, georganiseerd in de anti-balaka. 

Van 2014 tot 2016 ondersteunde Tear zusterorganitie Tearfund en lokale partnerorganisaties bij verschillende noodhulpprojecten, waaronder het bieden van water- en sanitaire voorzieningen, voedselhulp en landbouwondersteuning.

Foto: Niek Stam

De hulp van Tear

In de prefectuur Lobaye steunt Tear een programma van Tearfund via de Dutch Relief Alliance Joint Response. Veel vluchtelingen keren dit jaar terug naar hun eigen woonplaats. De focus van het programma in de CAR is om boerenverenigingen te helpen door het uitdelen van zaden en gereedschappen.

Daarnaast geeft een lokale partner training over productie, ondersteuning bij het opzetten van kleine visserijprojecten en worden dierenartsdiensten toegankelijker gemaakt voor de gemeenschap. Het doel hiervan is om kleine producenten te helpen weer op eigen benen te staan, waardoor de voedselzekerheid in dit landbouwgebied beter wordt. Op deze manier worden 4000 mensen geholpen. 

De gemeenschappen hebben naast voedselzekerheid ook schoon water en betere sanitaire voorzieningen nodig. Tearfund is daarom oude waterpunten aan het herstellen en zorgt ervoor dat de gezondheid en hygiëne van de gemeenschap wordt verbeterd, door middel van training en bewustwording. Het project leert de bevolking onder meer hoe ze goede wc's kunnen bouwen. Met de promotieactiviteiten rond hygiëne verwacht Tear meer dan 23.000 mensen te bereiken. 

 

Seksueel en geweld op basis van geslacht

In de Centraal-Afrikaanse Republiek komt veel seksueel en gendergerelateerd geweld voor. Meer dan 60.000 vrouwen en meisjes hebben aangegeven dat ze zijn verkracht tijdens de conflicten waar de CAR tussen 2012 en 2014 door werd geteisterd. Tearfund werkt met een lokale partnerorganisatie om 1200 vrouwen en meisjes op twee locaties in het land, de hoofdstad Bangui en Boda (een klein plaatsje op het platteland in de prefectuur Lobaye), te helpen.

Het project gaat zes beschermingsnetwerken oprichten voor de gemeenschap en lokale mensen opleiden om die netwerken aan te sturen. Binnen de netwerken kunnen mensen geholpen worden bij het vinden van de juiste ondersteuning of begeleiding en geschikte medische of juridische hulp.

Lokale religieuze leiders worden getraind in het beter herkennen en ondersteunen van slachtoffers van geweld. Via het project worden 160 vrouwen ondersteund met praktische en financiële hulp in de opstartfase van hun eigen onderneming. Een deel van de benodigde financiering wordt mogelijk gemaakt door EO Metterdaad.

Hoe is de situatie nu?

In 2017 is de situatie in de CAR nog steeds instabiel. De omstandigheden zijn zelfs verslechterd. De humanitaire gevolgen van de conflicten tussen verschillende gewapende groepen zijn de afgelopen twee jaar erger geworden dan voorheen. In mei waren voor het eerst sinds drie jaar weer meer dan een half miljoen mensen ontheemd. Van de totale bevolking van 4,6 miljoen hebben naar schatting 2,2 miljoen mensen nog steeds hulp nodig.

Noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Aangezien de situatie in de CAR nog steeds instabiel is, blijft Tear actief in het gebied. Uw gift is daarom zeer welkom.

Tears noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt medegefinancierd met fondsen van de Nederlandse overheid, via de Dutch Relief Alliance Joint Response for the CAR. De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van Nederlandse noodhulporganisaties.

Logo van Integral

Tear geeft hulp bij deze noodsituatie als lid van het internationale netwerk Integral.

.