Kerken in actie tegen seksueel geweld

Tijdens de burgeroorlog in Colombia hebben gewapende groepen op grote schaal seksueel geweld gepleegd. Dit project traint kerken om hulp te geven aan de slachtoffers.
Land
Partnerorganisatie
CORSOC
Projectnummer
2019020
Bijdrage van Tear
€ 25 000

In Colombia tekende men kort geleden een vredesovereenkomst, na een jarenlange burgeroorlog. Gewapende groeperingen hebben seksueel geweld systematisch ingezet als oorlogsstrategie. Zij ontwrichtten hiermee hele dorpen en lieten een spoor van verwoesting achter: verwoesting van zelfvertrouwen, familierelaties, lichamelijk en psychisch welzijn en economische zelfredzaamheid.

Een groot taboe

In de regio waar Tear-partner CORCOC werkt, heeft 40-50% van de vrouwen seksueel geweld aan den lijve ondervonden. Velen van hen vluchtten naar stedelijke gebieden, waar ze het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden.

Het taboe is nog groot en velen durven geen aangifte te doen, uit angst voor represailles en sociale uitsluiting. Het rechtssysteem is wankel na de jarenlange strijd, en maar zelden leidt een aangifte tot berechting van de dader. Kerken weten vaak niet wat ze aan moeten met deze problematiek.

Kerken helpen

Via partner CORSOC traint Tear kerken in het uitreiken naar slachtoffers van seksueel geweld. Ze leren de stilte en taboes te doorbreken en een veilig haven te creëren voor degenen die dit doorgemaakt hebben. Lokale comités worden getraind in het verlenen van hulp op maat, en slachtoffers van seksueel geweld krijgen de kans zich te verenigen en economisch weer zelfredzaam te worden door het opzetten van een bedrijfje. Ook biedt het project een veilige plek om onder te duiken aan vrouwen die een aanklacht hebben ingediend en bedreigd worden door de dader.

Doneren

€10,-

Voor € 10 help je het safe house een dag lang open te stellen voor slachtoffers die tijdelijk bescherming nodig hebben.

€30,-

Voor € 30 geef je een slachtoffer van geweld een jaar begeleiding bij opzetten van een eigen bedrijfje om in haar levenshoud te voorzien. 

€480,-

Voor € 480 krijgt een kerkleider een jaar lang training om slachtoffers van seksueel geweld goede begeleiding naar herstel te bieden.

Help kerken in Colombia om uit te reiken naar slachtoffers van seksueel geweld. Met een veilige plek  en hulp op maat voor slachtoffers.

Meer weten? Neem contact op met:

T 030 6969 629 | E gfountain@tear.nl