Minder seksueel geweld tegen vrouwen in Congo

Dit project pakt de onderliggende oorzaken van seksueel geweld tegen vrouwen aan.
Partnerorganisatie
Tearfund & Action Entraide
Projectnummer
2018016
Bijdrage van Tear
€ 40 000

Na jarenlange conflicten waarin seksueel geweld als oorlogswapen werd ingezet, is seksueel gendergerelateerd geweld (SGBV) in de Democratische Republiek Congo op veel plekken nog steeds aanwezig en tot op zekere hoogte geaccepteerd. Er is veel schaamte over het thema en slachtoffers lopen het risico te worden verstoten uit de gemeenschap omdat ze 'onteerd' zijn. Daardoor komen veel gevallen van seksueel geweld nooit aan het licht. In de meest recente wereldwijde gendergelijkheidsindex staat de Democratische Republiek Congo op de 176e plaats, van de 188 landen op de lijst. 

Kerk als katalysator van verandering

Via haar internationale netwerk, werkt Tear al langer samen met lokale kerken in het afgelegen Madzangina, in de provincie Ituri. Als onderdeel van dat werk wil Tear samen met Tearfund en lokale partner Action Entraide de leiders van tien kerkgemeenschappen betrekken en toerusten om zich uit te spreken tegen seksueel gendergerelateerd geweld en katalysatoren te zijn om de diepere oorzaken binnen hun gemeenschap aan te pakken. Het project betrekt ook de bredere gemeenschap om schadelijke concepten van mannelijkheid te bespreken (Tearfunds ‘Transforming Masculinities-aanpak’) en gendergelijkheid te promoten, door middel van contextuele trainingen en doorlopende gemeenschapsdialogen. Daarnaast worden mensen toegerust om ​overlevenden van seksueel geweld op te kunnen vangen en te helpen bij het vinden van de juiste zorg.

Doneren

€440,-

Voor € 440 draagt u bij om dit uitdagende onderwerp op een creatieve wijze bespreekbaar te maken in Madzangina, via drama en sketches in de tien betrokken kerkgemeenschappen.

€55,-

Voor € 55 krijgt een zogenoemde ‘gender kampioen’ training op het gebied van traumabegeleiding en -herstel om overlevenden van seksueel gendergerelateerd geweld in hun gemeenschap beter te kunnen opvangen en ondersteunen.