Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.
Land
Partnerorganisatie
Church of Uganda - KDWSP
Projectnummer
2020026
Bijdrage van Tear
€ 50 000

Het district Kabale in Zuidwest-Oeganda is een bergachtig, dichtbevolkt gebied. De bevolking verbouwt voedsel in de dalen waar de vruchtbare grond ligt, en woont zelf hoger in de bergen. Op de plekken waar mensen wonen is vaak weinig schoon drinkwater beschikbaar. Vrouwen en meisjes moeten meerdere malen per dag afdalen naar het dal om water te halen. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Het sjouwen met volle jerrycans zorgt voor rugklachten, miskramen en gemiste tijd op school. Daarnaast worden ze onderweg regelmatig lastiggevallen door mannen.

Als gevolg hiervan zijn de mensen in bergdorpen (te) zuinig met water. Vaak is het water bovendien vervuild, doordat veel mensen geen toilet hebben en de dieren vrije toegang hebben tot de waterbronnen. Door het vuile water komt vooral onder kinderen veel ziekte en sterfte voor.

Veilig drinkwater dicht bij huis

In samenwerking met de Anglicaanse kerk van Oeganda heeft Tear in het district Kigezi een waterproject opgezet voor veilig drinkwater dicht bij huis. Lokale kerken en gemeenschappen worden gemobiliseerd om samen aan de slag te gaan voor hun omgeving. Ze maken waterreservoirs die regen opvangen bij huizen, scholen en kerken en ze beschermen de bronnen zodat het water schoon blijft. Daarnaast worden er slimme waterleidingsystemen aangelegd, die het water uit hooggelegen bronnen met behulp van zwaartekracht verdelen over de dorpen. Tegelijkertijd worden in de dorpen watercomités opgericht die het beheer van de watervoorzieningen op zich nemen. Een aantal mensen uit het dorp krijgt training om het onderhoud te kunnen doen. Een andere belangrijk aspect van het programma is hygiënevoorlichting onder de bevolking.

Duurzame landbouw en rampenpreventie

Sinds een paar jaar is er binnen het waterprogramma ook meer aandacht voor de omgeving en duurzame landbouw. Het dichtbevolkte, bergachtige gebied van Kigezi is kwetsbaar voor bodemerosie. Om erosie te reduceren, worden op de steile hellingen 372 terrassen beschermd en wordt op de hoogtelijnen beplanting aangebracht. Langs de hoogtelijnen worden ook sleuven en drainageputten gegraven, zodat overtollig regenwater goed en snel kan worden opgenomen in de bodem. Door deze duurzame manier van landbouw zijn 10.649 mensen getraind in rampenpreventie. 

Foto: Marcus Perkins/Tearfund

Tear waterproject Oeganda veilig drinkwater

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Waterproject Oeganda

De broers Richard en Peter Chambers roeien op olympisch niveau. Ze trainen vijf uur per dag. Voor hen staat water gelijk aan roeien. In Oeganda ontmoeten de mannen de dertienjarige Doreen en haar zusje. Voor hen staat water gelijk aan leven. Elke dag zijn ze twee uur bezig met het halen van schoon drinkwater. Bekijk deze video voor een bijzondere ontmoeting.

Doneren

€400,-

Geef als bedrijf 400 euro en help een gemeenschap aan een waterreservoir van 4000 liter.

€30,-

Het kost ongeveer 30 euro om één persoon te voorzien van genoeg en schoon drinkwater dichtbij huis.

Meer weten? Neem contact op met:

Downloads

Flyer Connected Church Oeganda (2.35 MB)
Handleiding kindermateriaal (1.64 MB)
Achtergrondinformatie kindermateriaal (1.21 MB)
Powerpoint Connected Church Oeganda (3.4 MB)

Bekijk hier het verhaal van Stidia, een meisje dat iedere dag uren moet lopen voor water.