Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.
Land
Partnerorganisatie
Church of Uganda - KDWSP
Projectnummer
2019026
Bijdrage van Tear
€ 35 000

Het district Kabale in Zuidwest-Oeganda is een bergachtig gebied. In de dalen waar de vruchtbare grond ligt, verbouwt de bevolking voedsel. Doordat het gebied zo dichtbevolkt is, moeten veel mensen zelf hoger in de bergen wonen. Voor hen is het daardoor moeilijker om aan goed drinkwater te komen. Het meeste water bevindt zich namelijk in het dal. Vrouwen en meisjes moeten met volle jerrycans ver lopen en klimmen, met als gevolg rugklachten, miskramen en gemiste tijd op school. Bovendien worden ze vaak lastiggevallen door mannen.

Geen wonder dat men in de bergdorpen (te) zuinig is met water. Vaak is het water bovendien vervuild, doordat veel mensen geen toilet hebben en de dieren vrije toegang hebben tot de waterbronnen. Door het vuile water komt vooral onder kinderen veel ziekte en sterfte voor.

Watercomités

Tear heeft, in samenwerking met de Anglicaanse kerk van Oeganda, een waterproject opgezet voor veilig drinkwater dicht bij huis. Kerk en gemeenschap in de dorpen worden gemobiliseerd om samen aan de slag te gaan. Samen maken ze waterreservoirs die regen opvangen bij huizen, scholen en kerken. En ze beschermen de bronnen zodat het water schoon blijft. Ook worden slimme waterleidingsystemen aangelegd, die het water uit hooggelegen bronnen, met behulp van de zwaartekracht, verdelen over de dorpen. Tegelijkertijd worden in de dorpen watercomités opgericht die het beheer van de watervoorzieningen op zich nemen. Een aantal mensen uit het dorp krijgt training om het onderhoud te kunnen doen. Hygiënevoorlichting onder de bevolking is ook een belangrijk aspect van het programma.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. We bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. We sluiten altijd aan bij de eigen plannen en dromen van mensen en moedigen ze aan die met eigen middelen en creativiteit waar te maken. We bouwen aan weerbare gemeenschappen en waar nodig vullen wij aan. www.tear.nl

Foto: Marcus Perkins/Tearfund

Tear waterproject Oeganda veilig drinkwater

Waterproject Oeganda

De broers Richard en Peter Chambers roeien op olympisch niveau. Ze trainen vijf uur per dag. Voor hen staat water gelijk aan roeien. In Oeganda ontmoeten de mannen de dertienjarige Doreen en haar zusje. Voor hen staat water gelijk aan leven. Elke dag zijn ze twee uur bezig met het halen van schoon drinkwater. Bekijk deze video voor een bijzondere ontmoeting.

Doneren

€400,-

Geef als bedrijf 400 euro en help een gemeenschap aan een waterreservoir van 4000 liter.

€30,-

Het kost ongeveer 30 euro om één persoon te voorzien van genoeg en schoon drinkwater dichtbij huis.

Meer weten? Neem contact op met:

Downloads

Flyer Connected Church Oeganda (2.35 MB)
Handleiding kindermateriaal (1.64 MB)
Achtergrondinformatie kindermateriaal (1.21 MB)
Powerpoint Connected Church Oeganda (3.4 MB)

Bekijk hier het verhaal van Stidia, een meisje dat iedere dag uren moet lopen voor water.