“We hebben hier in Europa lang gedacht dat de rest van de wereld onze secularisatietrend zou gaan volgen”, vertelt Matthijs. “Als een land economisch in de lift zit en de welvaart groeit, zal de ‘nood om te bidden’ vanzelf afnemen was de gedachte. Maar dat klopt niet. We zien binnen Tearfund dat ook in landen die welvarender worden, zoals India, geloof enorm belangrijk blijft.”

Door de verzuiling keken we niet verder dan onze eigen koker

Een totaal andere trend dan hier in Nederland dus. Hoe zie jij dat verschil?

“Ik denk dat wij als Nederlandse christenen nog steeds last hebben van de verzuiling. We zaten decennia lang allemaal zo verkokerd in onze bubbel, dat we moeite blijven houden met ons goed te verbinden met wat er buiten ons eigen wereldje allemaal gebeurt. Geloof wordt in onze maatschappij nog sterk beschouwd als privékwestie, waar je buitenshuis of buiten kerk toch niet zo snel zomaar over begint.”

“Bij de kerken waar we als Tearfund in bijvoorbeeld Afrika of Azië mee samenwerken, is dat helemaal anders. Waarbij ik voor de nuancering wel moet benadrukken dat dé Afrikaanse kerk, of dé kerk in Azië niet bestaat. Ook daar zie je grote verschillen. Maar in grote lijnen praten christenen er wel eerder over hun geloof. Ze zien het ook echt als onderdeel van de maatschappij waarin ze leven. Het zit in alle facetten en in heel hun functioneren.”

Wat kunnen wij hier als Nederlandse christenen van leren?

“De vanzelfsprekendheid dat iedereen hetzelfde gelooft is in ons land voorbij. Iedereen die wel gelooft, is daardoor als vanzelf bezig met die vraag: waarom ben ik christen? Wat betekent dat in deze tijd, in Nederland? En dat zijn gewoon heel goeie vragen. Wat haal ik uit de Bijbel en uit Jezus’ voorbeeld aan antwoorden op de vragen van nu, van onze maatschappij, van onze buurt?"

"Ik vond dat je tijdens de coronacrisis heel duidelijk kon zien welke kerken daar van te voren over hadden nagedacht, in Nederland en in Azië, Afrika en daarbuiten. Die met elkaar helder hadden waarom ze gemeente willen zijn en voor wie. Die hadden een antwoord op de nood van de maatschappij, in plaats van alleen naar hun eigen kerkgangers om te kijken, alleen maar bezig zijn met het eigen overleven. Zo ben je relevant als kerk en als christen in een wereld waarin dat niet meer vanzelfsprekend is.”

Ik hoop dat dit nieuws niet verlamt, maar wakker schudt

 “Zo hoop ik dat dit nieuws niet verlamt, maar juist wakker schudt. Ons zelfbewust maakt van wat ons geloof te bieden heeft. Dat is een opdracht voor de kerk wereldwijd trouwens, of het nou heel vanzelfsprekend is dat iedereen gelooft of dat de kerk een kleine minderheid is. Waar dan ook, we zijn net als Paulus bezig met het leren kennen van Christus, de kracht van Zijn opstanding ervaren in ons leven, in onze buurt, in onze wereld.”

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Man met zakdoek
Blog
Lees meer
12 maart 2020

7 tips: kerk-zijn in tijden van crisis

Nederland staat grotendeels stil door het coronavirus. Scholen, restaurants en café's zijn gesloten, evenement afgeblazen en [...]
Lees meer
Alfred Slomp van God in de Supermarkt - Foto: Niek Stam
Verhaal
Lees meer
12 April 2021

Alfred Slomp: 'We moeten als christenen niet aan de zijlijn blijven kijken'

Ze hopen een golfbeweging op gang te brengen van mensen die duurzamere keuzes maken. Alfred Slomp en Arjan Schoonhoven geven [...]
Lees meer